Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ή πλασίμπο άποψη.



Αναρωτιέμαι αν κάτι είναι αυτό που είναι επειδή έτσι είναι ή επειδή έτσι λένε πως είναι οπότε το κάνουν να είναι. Όταν κάποιος μουρμουράει μια κοινή γνώμη και όλοι γνέφουν το κεφάλι πως έτσι είναι αφού είναι, δεν είναι σαν να συναισθάνονται πως αυτό είναι το σωστό επειδή απλώς το συναισθάνονται; Ένα φαινόμενο πλασίμπο που συντηρεί απόψεις επειδή αυτές κυκλοφορούν τόσο συχνά που και ψέμα να είναι γίνονται αλήθεια.

Σαν το συναίσθημα που έχεις πως μια άποψη είναι κοινή και "σωστή" επειδή την άκουσες από τότε που γεννήθηκες μέχρι σήμερα και υπάρχει μια άισθηση κοινωνικής συνοχής στο άκουσμα της, επίσης υπάρχει το συναίσθημα που έχω (που ίσως να είναι και το ίδιο με μια διαφορετική αντιδράση μέσα στο μυαλό μου) πως έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα άποψη πλασίμπο που έχει γίνει πια ρηχή και γραφική από τα πολλά ακούσματα.

Δεν είναι μεγάλη χαρά όταν ο καθημερινός άνθρωπος περιμένει την προφανή απάντηση, όταν σου αραδιάζει μια κοινότυπη πλασίμπο φράση και προβλέπει γνέψιμο κεφαλιού εκ μέρους σου, αποδοχή, κατάφαση, εσύ να τον εκπλήσεις με μια κουφή και πρωτότυπη ανταπάντηση που ακυρώνει αυτήν την ψευδαίσθηση πως η αλήθεια είναι κοινή και προφανής;

Θέλω να καταγράψω αυτές τις κοινοτυπίες, να τις μελετήσω, να τις αναλύσω, να ψάξω την ιστορία τους και να τις απομυθοποιήσω. Θα έχει φοβερή πλάκα! Ας αποδείξουμε πως είμαστε ελέφαντες τελικά..

1 σχόλιο: